Меню

Шипката – българският конкурент на цитрусите

Знаете ли, че една от най-популярните български билки – шипката, е по-богата на витамин C от цитрусовите плодове? По съдържанието си на този витамин шипковият плод няма аналог в растителния свят.

Обичайно пресните зрели плодове съдържат до 600 мг (на 100 грама плод) витамин C, а при определени сортове съдържанието достига до 2 грама. За сравнение в 100 гр. лимонов сок се съдържа около 53 мг. витамин C. Това ще рече, че шипките са многократно по-богати на витамин С от всички цитрусови плодове, включително и от лимоните.  Наред с това, шипката е богата на витамини от група В, витамин А, на минералите калций и желязо.  


Шипката е една от най-широко използвани билки у нас, с изключително лечебно действие, доказано през годините. Неслучайно я наричат „царица на билките“. Тя има приятен вкус и от векове се използва в българската медицина и кулинария.

Благодарение на богатата комбинация от витамини, шипката повишава жизнения тонус и работоспособността на организма, помага за по-доброто функциониране на имунната и кръвоносната система, главния мозък и щитовидната жлеза. Наред с това намалява натрупването на холестерол в организма, което регулира стареенето на тъканите.


Важно е да берем шипките при пълната зрялост на плодовете, когато те са яркочервени и твърди, защото тогава съдържанието на витамин С е най-високо. То намалява с презряването на плодовете. 

Любопитно е също така, че най-богати на витамин С са шипките, които растат на слънчеви места, особено в планински местности. Съдържанието на витамина е по-малко в плодовете на шипките, които виреят в по-ниски и сенчести места. 

Шипките могат да се изсушат по два начина: на открито или във фурна.  От 1 килограм шипки се получават средно около 500 грама сушени плодове. 


Когато приготвяме чай от шипки, е добре да изчакаме 4-5 часа, преди да го консумираме, за да се извлече напълно съдържащият се в шипките витамин С. 
Шипката – българският конкурент на цитрусите Прегледан от rodnoto.bg на 2016-10-18T22:30:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.