Меню

11 любопитни факта за Рилския манастир

Рилският манастир е най-големият манастир в родината ни със статут на манастирско селище. Той е и най-посещаваният от туристи български манастир. Почти няма българин, който да не е посещавал манастира и да не се е наслаждавал на неговата красота и величественост. Манастирът възниква през 15 век и е свързан с живота и дейността на отшелника Св. Иван Рилски. По време на османското владичество и особено през Възраждането е бил важен духовен и книжовен център. Но какво още знаем за него?

Припомняме ви 11 любопитни факта за Рилския манастир:

1. Първоначално манастирът е създаден на 4 км източно от днешното си местоположение – някъде около 930 година. На сегашното си място е възстановен  от протосеваст Хрельо, който през 1335 построява пететажна отбранителна кула. До нея през 1343 е построена църква, която е съборена по-късно и на нейно място е издигната  днешната църква „Рождество Христово“.

2. Църквата „Рождество Христово“ е най-голямата манастирска църква в България. Фреските, с които е изрисувана, са дело на няколко художника, но само прочутият Захари Зограф се е подписал под работата си. 


3. През 1496 тук са пренесени мощите на Св. Иван Рилски и манастирът се превръща в голям книжовен център.

4. В манастира са учили и творили Пайсий Хилендарски и Неофит Рилски.

5. През 1833 случайно избухнал пожар унищожава почти всички манастирски постройки. След това даренията били толкова много, че построяването му започва отново още преди да е минала година от пожара. През целия 19 век се провеждало мащабно строителство. Завършва през 1860, а равносметката е 8800 кв.м новозастроена манастирска площ.

6. Най-ценният експонат в църковно-историческия музей към манастира е забележителният Рилски кръст, двустранно разпятие, което брат Рафаел резбовал между 1790 и 1802. На него са гравирани в миниатюра 140 библейски сцени и надписи и близо 650 човешки фигури. След изработването му и дългите години взиране в детайлите брат Рафаел изгубил зрението си. В музея могат да се видят предмети, свързани с историята на Рилската света обител. 7. В североизточния край на манастира се намира етнографски музей, в който могат да бъдат разгледани народни носии, тъкани, килими и произведения на занаятчийското изкуство от района. 

8. Библиотеката на Рилския манастир разполага с над 32 000 книги и ръкописи. 

9. През 1983 Рилският манастир е включен в списъка на ЮНЕСКО на културно-историческите забележителности със световно значение. 10. На около 4-5 км от манастира (около половин час пеша) се намира пещерата, в която е живял св. Иван Рилски. Там той е прекарал 7 години от живота си. Непосредствено преди нея е църквата, в която се намира гробът му. 


11. Според легендата всеки, който успее да мине през дупката в края на пещерата на св. Иван Рилски, е безгрешен. Тъй като това не е трудно, преданието се радва на голяма популярност. 
11 любопитни факта за Рилския манастир Прегледан от rodnoto.bg на 2016-10-18T23:00:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.