Меню

Почитаме св. Иван Рилски

На 19 октомври българската църква почита св. Иван Рилски - най-великия и обичан български светец, считан за покровител на българския народ. Празникът е популярен и като Отчовден. 

Иван Рилски е роден около 876 г. в Скрино, разположено в гънките на Осоговската планина край град Дупница. Съвременник е на княз Борис (852-889) и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син цар Петър. До 25-годишната си възраст бил пастир. По това време из цяла България започват да се строят църкви и манастири. Желанието на младежа било да се посвети напълно в служение на Бога и в някоя света обител да се отдаде на монашески живот. Отначало Иван постъпва в близкия манастир "Св. Димитрий" под самия връх Руен. Там той не само развива своите заложби към духовно съзерцание, но и получава образование от свещените, богослужебни и религиозни книги. Приема монашеството, но не остана задълго в обителта, а се отдава на живот в пълна самота, молитви, пост и лишения. 

Подвизава се на много места, докато най-после се установява в прекрасната Рила, където остава до края на живота си. Там той основава Рилския манастир, който съществува вече хиляда години. В преданията св. Иван Рилски е описван като изключителен аскет, извършител на не едно и две чудеса. След смъртта му през 946 св. Иван Рилски е погребан близо до основаната от него Рилска обител, но скоро след това Петър нарежда мощите му да бъдат пренесени в град Средец, днешна София. Вероятно по това време българският светец е канонизиран. 

Св. Иван Рилски  патрон и основател на най-големия манастир в България – Рилския (повече за манастира може да прочетете тук).
Почитаме св. Иван Рилски Прегледан от rodnoto.bg на 2016-10-19T00:01:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.