Меню

Да си спомним за българина, който научи света да лети

На 19 октомври 2016 се навършват 49 години от смъртта на българския авиоинженер Асен Йорданов. Този голям българин е повод за огромна национална гордост, но малцина в родината ни са чували неговото име и знаят неговата история. Асен Йорданов е човекът, който поставя основите на авиоинженерството в България и изиграва ключова роля в развитието на американската авиация.



Асен Йорданов е роден на 2 септември 1896 в София. Още от дете той е запленен от летенето и конструира различни летателни апарати и хвърчила. Едва 18-годишен, все още незавършил средното си образование, той създава първия български самолет - „Йорданов 1“. Тогавашното Министерство на войната признава изобретението на Асен. Датата е 15 август 1915 и официално се счита за начало на българското самолетостроене. Следват бурни години на обучение, трупане на летателен опит и битки на бойното поле. По време на Първата световна война Асен прави десетки полети с разузнавателна цел и се включва в множество сражения.  


Скица на първия български самолет
Краят на войната обаче спира кариерата на младия летец и авиоинженер. Ньойският договор заставя България да унищожи авиацията и самолетите си. В този труден за Асен момент се отваря една нова врата, която го отвежда към още по-велики дела. Този път извън родината ни. В САЩ обявяват  конкурс за обиколка на Земята със самолет и Асен Йорданов се записва. Още един българин се решава на предизвикателството - Гаврил Стоянов. Наградният фонд е 1 милион долара. Българското правителство подкрепя финансово двамата смели българи и те отлитат за Америка. Състезание обаче така и не се организира, тъй като никой друг не се осмелява да се запише.

Асен обаче остава в САЩ. Първите години са тежки. За да се прехранва рине стяг по нюйоркските улици и работи в строителството на небостъргачите. Няколко години след това кандидатства за чертожник в самолетостроителна компания и така отново започва работа в сферата на авиацията. След това постепенно за завръща и към летенето.


След тестовете на „Дъглас ДС-3“
С течение на годините Асен постепенно се издига и се превръща в ключова фигура в развитието на американската авиация. В САЩ става известен като Джорданов или просто Джери. Българинът участва в създаването на първия в света транспортен пътнически самолет „Дъглас ДС-3“ и конструира самолети за гигантите „Лодхийд“, „Дъглас“, „Боинг“ и „Пипър“.  

Асен пише и десетки научни книги и наръчници, които се превръщат в нещо като Библия за американските пилоти. От него се е учил и първият човек, стъпил на Луната – Нийл Армстронг. Наръчниците на Асен са преведени и се разпространят в редица страни. Най-популярният му труд е книгата „Вашите криле“ (Your Wings), която се превръща в световноизвестен авиационен учебник. В резултат на огромния интерес към неговите трудове и непрекъснати запитвания, Асен основава собствена компания - Jordanoff Aviation Corporation, която предлага консултантски услуги. 


Реклама на„Джордафон“
Но геният на Асен надхвърля полето на авиацията. Българинът е един от създателите на въздушната възглавница. Той конструира и апарата „Джордафон“ - устройство за конферентна връзка, послужило за прототип на съвременния телефонен секретар. Българинът изобретява и „замразено гориво“, което предотвратява избухването на пожар при злополука. 


Въздушната възглавница
За съжаление, веднъж напуснал родината си, Асен нито веднъж не се завръща. До края на дните си обаче той остава горд със своя произход. На табелката на неговия дом продължава да пише - „Асен Йорданов – български авиатор“. Умира през 18 октомври 1967 на 71-годишна възраст. Името му е записано в Книгата за почетни граждани на Ню Йорк, а портретът му е изложен в „Залата на Славните“ в нюйоркското летище „Ла Гуардия“. Всички документи и вещи, свързани с неговата кариера, се съхраняват в „Ер спейс музеум“ – най-големият музей на въздухоплаването в света. Неговите име носи залив в море Дейвис в Антарктида – Jordanoff bay (залив Йорданов).


Тази година се навършват 120 години от рождението на Асен Йорданов. По този повод и във връзка със 100-годишнината от създаването на първия български самолет, от Националния граждански комитет на Авиационната общественост предложиха Летище София да бъде кръстено на него и да стане Международно летище София „Асен Йорданов“. Сред предложенията е и да бъде издигнат паметник на българина на софийското летище.

Да си спомним за българина, който научи света да лети Прегледан от rodnoto.bg на 2016-10-19T00:02:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.