Меню

Лечебните природни храни според Петър Дънов

Храната стои в основата на нашето физическо и психическо здраве. И изразът, че „ние сме това, което ядем“ не е случаен. Храната може да ни излекува, но и да ни разболее, да ни даде енергия, но и да ни я отнеме. Всеки организъм се нуждае от специфична храна, която, ако човек познава, може да помогне на развитието си, не само физически, но и умствено, сърдечно и духовно. Това показва, че не е достатъчно човек само да яде, за да задоволи глада си, но от голямо значение за него е каква храна ще употребява. 

Природата ни е дарила с богат избор от ценни храни. Давайте на организма си от всички плодове и зеленчуци – във всеки от тях природата е вложила сили, които поддържат живота, съветва Учителят Петър Дънов. Според него е добре да се храним в определени часове, но когато не е възможно, да ядем само когато сме гладни. Нужно е храната да бъде разнообразна. Всичко, в което има еднообразие, е опасно. Еднообразието в храненето е също опасно. И най-важното: Храната трябва да се яде с удоволствие, за да се приемат всички полезни нейни качества, казва Учителят.

Той изброява 20 жизненоважни за организма ни природни храни. Ето кои са те и с какво са полезни: 

1. Магданоз – полезен е за целия организъм.  Добре е да се яде за здрав стомах и здраво сърце.
2. Тиква – успокоява нервите и е добре да се консумира преди важни събития.
3. Варен фасул -лекува болни бъбреци.
4. Лимон – активизира силите на организма и дава усещане за енергия. 
5. Коприва – забавя побеляването на човешката коса. 
6. Ябълка – дарява с красота.
7. Диня – подобрява настроението и активизира тялото. Когато ви е носталгично, хапнете диня. 
8. Грах – изравнява тена на кожата. 
9. Патладжан – подобрява самоувереността. Според Дънов хора, които са плахи и несигурни, трябва да ядат повече от него.
10. Пъпеш – успокоява и ни прави по-търпеливи и тактични. 
11. Смокини – засилват имунитета и укрепват целия организъм.
12. Праскови – помагат при стомашни раздразнения.
13. Кайсии -  помагат при анемия или проблеми с черния дроб.
14. Захарно цвекло - помага при проблеми с очите. 
15. Орехи – най-силният мозъчен стимулатор сред храните. Подобряват паметта. 
16. Оризът –  помага за по-лесното съсредоточаване и е от полза при медитация. Според Дънов оризът е храна за духовно израстване. 
17. Череши - помагат за добро кръвообращение и зареждат човека с приятни емоции.
18. Домати – влияят благотворно на кръвта. 
19. Картофи – повишават удовлетвореността. 
20. Леща – лекува късогледство. 

Какви храни е най-добре да се ядат в различни дни от седмицата и за какво помагат? Ето как ги групира Учителят: 

Понеделник  - ден за храни, които развиват въображението: зеле, лапад, лобуда, зелен фасул, маруля, краставици, зелена царевица, бакла, печурки.

Вторник – ден за храни, които дават енергия: коприва, червени чушки, лук, чесън, хрян, бяла ряпа, репички, спанак.

Сряда – ден за храни, които развиват интелигентността: моркови, леща, зряла царевица, магданоз, чубрица, круши и други жълто обагрени плодове.

Четвъртък  - ден за храни, които усилват вярата, поддържат достойнството и достолепието: праскови, картофи, тикви, бамя, фъстъци, орехи, бадеми, маслини, жито, растително масло, мляко.


Петък - ден свързан с красотата на идеала и с вътрешния подтик на Любовта. Храни: череши, вишни, ябълки, сини сливи, смокини, ягоди, малини, дини, грах, сусам, мащерка.

Събота - ден за служене на всички добродетели. Храни: орехи, бадеми, лешници, кестени, патладжани, зрял боб, черна ряпа, маслини, боровинки, шипки, кафе, какао и други черупкови плодове и зеленчуци.

Неделя - ден на ума, на идеите, на космическото съзнание в човека. Храни: грозде, стафиди, портокали, мандарини, ориз, леща, слънчоглед, овес, ръж, ечемик.
Лечебните природни храни според Петър Дънов Прегледан от rodnoto.bg на 2016-10-19T00:02:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.