Меню

Българин с престижна награда за пробив в биомедицината

Българин получи изключително признание за работата си в сферата на биомедицината. Николай Славов, бе отличен с наградата „Нов иноватор“ на Националния здравен институт на САЩ. Славов преподава в Департамента по биоинженерство към американския университет Northeastern University.  

Неговият научен принос е свързан с изследваният на рибозомите (молекулярни машинки в клетките, които контролират всички протеини). Те поддържат живота не само при хората, но и при всички живи организми. Славов за първи път достига до научни доказателства, че рибозомите контролират процеса на производство на белтъци. До момента се смяташе, че те са пасивни и не оказва контрол над този процес. 

„Рибозомите са едни от най-основните и консервативни структури в биологията. Нашата работа може да промени знанията ни за основния принцип в тази област - как се регулира информацията от гените“, казва Николай Славов, цитиран от сайта на университета. Казано по-просто, пионерските изследвания на българина могат да помогнат за конструиране на нови тъкани и борба с рака.

 Наред с отличието, Николай Славов получи и 2,35 млн. долара финансиране за продължаване на работата си в тази област.

Снимка: Adam Glanzman/Northeastern University   
Българин с престижна награда за пробив в биомедицината Прегледан от rodnoto.bg на 2016-10-19T00:30:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.