Меню

„Сурва“ вече е обект на световно наследство

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва”, който ежегодно се провежда в Перник, вече е част от конвенцията за нематериално културно наследство в ЮНЕСКО.

Решението е взето днес, 2 декември 2015, от Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО  за нематериалното културно наследство на заседание в Намибия. 

Това е четвъртият български елемент в Списъка на шедьоврите на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. В него вече са „Бистришките баби“, чипровските килими и нестинарството.  


Сурва е древен езически обичай, който представлява ритуалното прогонване на злите духове със страшни маски, звуци от чанове и ритмични танци.  

Фестивалът „Сурва“ е най-старият фестивал на маскарадните игри в България. За първи път се провежда на 16 януари 1966, а от 1985 има статут на международен. Това e най-мащабната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. „Сурва“ съхранява и популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция.  С конкурсната си програма фестивалът е среща и надпревара на живите ѝ носители, най-популярни с наименованията „сурвакари” и „кукери”. 

Традицията на маскарадните игри се свързва и със смяната на старата и новата година, с наближаващото събуждане на природата. Те носят пожелания за богата реколта, здраве, плодородие и подготвяне за ново начало.      


Традиционно във фестивалната надпревара участват около 6 000 души в около 100 маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка.  Зрителите от Перник и цялата страна, гостите от чужбина, идват, за да споделят магията на играта, да видят и пипнат маските, да се почувстват обновени, да си пожелаят здраве и късмет.    

Тази година фестивалът ще се проведе от 29 до 31 януари 2016  в град Перник. 
„Сурва“ вече е обект на световно наследство Прегледан от rodnoto.bg на 2015-12-02T16:23:00+02:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.