Меню

Обект на световно наследство: Бистришки баби

„Бистришките баби“ е група от софийското село Бистрица, която изпълнява автентични песни от Шоплука. Тя е популярна по света със своеобразното си полифонично пеене. Създадена е преди повече от 60 години и до днес съхранява традициите в традиционната полифония. Пеенето им е уникално, много старинно, с характерна мелодика и запазено още от предхристиянската епоха.

 „Бистришките баби“ са сред малкото останали представители на традиционната полифония, а селото Бистрица е един от последните региони в страната, където тази културна традиция е запазена и предавана от поколение на поколение. Групата гостува многократно във Великобритания, Франция, Белгия, Италия, Германия, САЩ. 



От 2005 „Бистришките баби“ са включени в Списъка на шедьоврите на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО, в който са още чипровските килими и нестинарството. 

Въпреки че социалната функция на полифоничното пеене се е променила в последните години, тъй като то днес се изпълнява предимно на сцена, „Бистришките баби“ се смятат за съществен елемент от културния живот на страната, популяризирайки фолклорната изява сред по-младите поколения.
Обект на световно наследство: Бистришки баби Прегледан от rodnoto.bg на 2016-07-25T00:20:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.