Меню

Чудотворното аязмо в село Момчиловци


Знаете ли, че в родопското село Момчиловци има аязмо с чудодейна вода, която изцелява хора вече повече от столетие? То се намира на възвишение в западния край на селото, на юг от връх Свети Илия, скрито в борова гора. Пътят до аязмото минава през селото и продължава по специално изградена пътека.  Хората вярват, че водата в аязмото е лечебна, и разказват вълнуващи истории за възродени надежди и чудодейно изцеление.
 

Според една от легендите то е открито в далечната 1908. Преданието разказва историята на бездетното семейство на Велика и Анастас Драганови. Веднъж, след поклонническо пътуване до Бачковския манастир, жената разбира, че е бременна. Коремът ѝ започва да расте и семейството с нетърпение брои дните до появата на дългоочакваното дете. Изминава една година, но бебето така и не се ражда. Тогава Велика и Анастас решават да потърсят помощ. По онова време се носи славата на ясновидката Кортеза от Борисовград. Когато отиват при нея, Велика научава, че всъщност не е бременна, а болна. Ясновидката заръчва на семейството да се върне в селото и да започне да копае в ливадата си за слава на Господа. Стигнат ли до вода, жената да пие от нея, тъй като е лековита. После да извикат свещеник да благослави мястото и над него да изградят малък параклис за изцеление на страдащите. Така и става. Велика и Анастас откриват лековитата вода, жената оздравява, а през 1910 изворът, заедно с малкото параклисче, е осветен.

Оттогава, вече повече от столетие, за чудодейното аязмо край смолянското село се разказват безброй истории. Хората вярват, че действието на водата е най-силно рано сутрин, преди изгрев, в нощта срещу Гергьовден и на самия празник. И до ден днешен тук се стичат страдащи хора от цялата страна, за да потърсят изцеление или пък да се предпазят от уроки. Мнозина разказват как са се излекували от различни очни и кожни заболявания.

Освен с богатите си традиции, прекрасна природа и кристално чист въздух, Момчиловци е известно и с необичайно големия брой параклиси – 27. Храмовете на различни български светци обграждат родопското село в „огнен кръг“.


Снимки: Туристически информационен център Момчиловци
Чудотворното аязмо в село Момчиловци Прегледан от rodnoto.bg на 2016-10-29T00:15:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.