Меню

Никулден е!

Днес, 6 декември, отбелязваме един от най-големите православни празници – Никулден. Празникът е посветен на Свети Николай Мирликийски Чудотворец или Свети Никола, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

Днес имен ден имат всички, чиито имена са производни или близки до името Николай – Никол, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо, Нина, Ния, Ница, и др. Денят е всенароден празник и се чества и в семействата, в които няма именник. 


На този ден се украсяват коледните елхи, а на трапезата задължително трябва да присъства риба, най-често това е пълнен шаран. Рибата трябва да е с люспи, защото „голата” риба навява тъжни мисли и беднотия. Освен риба и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб. Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден.
 

Освен именниците, днес празник имат и всички рибари, моряци, пътешественици и банкери.

Кой е Свети Никола?


Свети Никола е източноримски духовник, известен като противник на езичеството и арианството. След смъртта си е почитан като светец и покровител на моряците, търговците и затворниците.

Николай Мирликийски е роден през втората половина на III век, в знатно и богато семейство. За разлика от повечето свои събратя светци, Николай умрял в почит и признание на преклонна възраст. Не изпитал силно мъчение на преследвачи и екзекутори, но изпитал радостта да даваш без никой да знае за това, без нищо да очакваш от това. Когато умрели родителите му, раздал своя имот и никой дори не научил какво е направил.


Преданието разказва как спасил един обеднял човек с три дъщери. Когато изгубил всичките си пари, човекът бил решен на всичко, да продаде дъщерите си дори. Но светецът не позволил това да стане. Една нощ разореният получил неочакван дар — кесия с жълтици. С нея оженил едната си дъщеря за богат жених, заживяла тя добре. После получил нов дар — кесия с жълтици и за втората си дъщеря. После — за третата. Накрая и за себе си намерил жълтици. Хукнал да гони странника, който му подхвърлил парите, тичал след него бездиханно, в мига, в който почти го застигнал, съзрял в него Божия пратеник, осъзнал, че само такъв можел да бъде той, само свят можел да бъде неочаквания дар, който го спасил от грях. Оттогава почитат св. Николай като закрилник на имота и парите.


Веднъж тръгнал да се поклони на Божи гроб. В морето се разярила буря, един моряк паднал от върха на корабната мачта и всички мислели, че е умрял. Свети Николай възкресил моряка и с молитва успокоил морето. Оттогава пък е останала славата му на повелител на морските бури и закрилник на моряците.
Никулден е! Прегледан от rodnoto.bg на 2016-12-06T11:30:00+02:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.