Меню

В България е най-дългата пешеходна улица в света

Знаете ли, че в България се намира най-дългата пешеходна улица в света? Тя е дълга 1.75 километра и се намира в Пловдив. Родината ни е начело на тази класация от неотдавна, след като Пловдив забрани за автомобили част от Главната улица в града. Допреди това най-дългата пешеходна улица в света беше Стрьогет в столицата на Дания – Копенхаген, с дължина 1.5 км.
 

Пешеходната зона започва от площад Централен при хотел „Тримонциум“, Централната поща и Цар Симеоновата градина, преминава покрай площад Стефан Стамболов със сградата на Община Пловдив, Римския стадион и Джумая джамия на площад Джумаята. Оттук туристите могат да се отклонят към Стария град или кв. Капана, а Малката Главна продължава покрай Централни хали до през подлеза на „Аптека Марица” и завършва като закрит пешеходен мост над река Марица. Продължението на улицата от северната страна на реката се нарича „Васил Левски”.
 

Днешната пешеходна зона лежи върху пистата на Античния Римски стадион. Съществуват планове за експонация на останките от древността чрез изграждане по цялото протежение на Главната на стъклен под.
 

Голяма част от къщите по Главната са строени в началото на 20-ти век. Архитектурата е с елементи на класицизъм, сецесион и постмодернизъм.
 

Пловдив е вторият по големина град в България с население 382 950 души. Той бе избран за Европейска столица на културата за 2019 година. От общината очакват градът да отчете рекорден брой чуждестранни туристи в новата история на България и от 800 000 души през 2014, те да достигнат над 3 млн. души през 2019.
В България е най-дългата пешеходна улица в света Прегледан от rodnoto.bg на 2016-08-26T22:30:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.