Меню

Любопитни факти за сурвакането

Сурвакането е традиционен български обичай, който се изпълнява в първия ден от новата година - Васильовден. Изпълнява се със сурвачка, която се прави от дрянова клонка или друго плодно дръвче. Народът ни вярва, че има магическа сила да предпазва от беди, да носи здраве и дълголетие. (Как да си направите традиционна българска сурвачка може да прочетете тук). 

Сурвакарите обикновено са деца от 4 до 12 години, които със сурови дрянови клонки или т.нар. сурваки благославят и наричат за живот, здраве и плодородие. Има сведения, че в по-далечно минало изпълнителите на обичая са били мъже, но с течение на времето, това се прехвърля към децата и то към най-малките.


Сурвакари от Софийско, снимка: Държавна агенция „Архиви“ 
Децата сурвакат гърбовете поред на всеки член от семейството по старшинство и наричат:

Сурва, сурва година,
весела година!
Едър клас на нива,
голям грозд на лоза,
жълт мамул на леса,
пълна къща с коприна,
червена ябълка в градина,
живо-здраво до година,
до година, до амина!

След това домакините ги даряват с пари, плодове, орехи, сушени плодове и малки подаръци.

На много места в този ден тръгват маскирани сурвакари: кукери, джамали, бабугери, мечкаре, сурвишкаре, станчоре и пр. Кукурите са мъже, облечени в различни дрехи, обикновено носят богато украсени маски и са силно гримирани. Целта на този мъжки карнавал е да прогони злото, демоните и злите сили надалеч. За целта кукерите носят със себе си и различни предмети, които вдигат голям шум и врява – звънци, хлопатари, гайди, кавали, тъпани и др. 



Съвременни форуми като фестивала „Сурва“ в Перник поддържат този народен обичай жив. Припомняме, че наскоро „Сурва“ бе признат от ЮНЕСКО за обект на световно наследство. (Повече за традициите на фестивала може да прочетете тук). 


Любопитни факти за сурвакането Прегледан от rodnoto.bg на 2016-12-26T16:30:00+02:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.