Меню

Рождество Христово е!

Рождество Христово е! Един от най-големите християнски празници! Днес честваме раждането на Сина Божий Иисус Христос.

Раждането

Според Евангелието на Лука, малко преди раждането на Иисус майка му Мария, заедно със съпруга ѝ, дърводелеца Йосиф, отиват от Назарет във Витлеем, родното място на Йосиф. Римският император Октавиан Август издал заповед за цялостно преброяване на населението в империята – в границите ѝ тогава се намирала и Палестина. Всеки трябвало да се запише там, откъдето е родът му. Мария и Йосиф не могли да намерят място в странноприемницата и били принудени да се подслонят в една пещера извън града, където пастирите затваряли овцете. (В източната култура „яслите“ или изобщо местата за животните не са били непременно мръсно и недостойно място – в много домове животните били отделени от жилищните помещения с тънка преграда). В мига на Рождеството в небето пламнала необикновена светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири били и първите хора, които се поклонили на Исус. Младенецът Исус почитат и трима източни царе, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото на събитието звезда. С Рождеството си Христос донася частица от светостта на небесния мир. С неговото идване на земята се отбелязва началото на новата ера.

Трапезата на Коледа според народните обичаи

Коледа е първият ден след постите, на който вече може да се консумира месо, т.нар. „блажене“. Трапезата на Коледа е богата, за да е изобилна годината. Повечето ястия са месни. На масата се слагат свинско печено, пача, свинско с праз лук, баница с месо, пастърма със зеле, печен дроб, печена кокошка, млечна баница и др. На много места в страната се приготвя т.нар. капама –  ястие с три или повече вида месо.  Задължително на трапезата има домашно приготвена питка. Трапезата не се вдига цял ден.

Коледният ден показва какво ще бъде времето през годината. Според народа топла Коледа означава нездрава година. Ако Коледа е в петък, зимата ще е много зла, лятото ще вали, есента ще е суха, а гроздето — в изобилие.

На Рождество Христово имен ден имат Христо, Христа, Рада, Радослава, Радослав, Радостина, Радосвета, Радостин, Радомира, Емил, Емануил, Християн, Ренета, Християна, Кристиян, Кристияна, Христина, Кристина, Румен, Румяна, Руска. Да са живи и здрави!
Рождество Христово е! Прегледан от rodnoto.bg на 2016-12-25T00:02:00+02:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.