Меню

Игнажден е – започват Коледните празненства

Игнажден е! От днес според българските обичаи започват празненствата на Рождество Христово и Нова година. Тази година по решение на Българската православна църква празникът се отбелязва ден по-рано, а не както беше досега – на 20 декември. 

Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за началото на новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден. Той слага началото на Коледно-Новогодишният период във фолклорната култура. Счита се, че от днес започват родилните мъки на Божията майка.
 

Празникът е свързан и с много народни поверия и обичаи. Припомняме някои от тях:

1.    Внимавайте кой пръв ще влезе в дома ви днес. Според поверието по това, какъв човек прекрачи прага на къщата ни, зависи каква ще е следващата година. Обичаят е познат в българските традиции като полазване. Ако добър и успял човек пръв влезе в дома ни, то и следващата година ще е добра, успешна и пълна с благоденствие. Според обичаите домакините трябва да дарят първия гост с плодове, пшеница или други дарове.
2.    Жените не е хубаво да зачеват днес, защото според народните вярвания ще родят дете с недъг. Жени, които не са раждали и искат да забременеят, не е добре да работят днес, за да мине раждането по-леко и безболезнено.
3.    Стопаните замесват тесто за колаци (малки гевречета). От него откъсват малко парче и на някоя греда правят от него кръст — да бяга всяко зло. Замесват се толкова колаци, колкото са членовете на семейството.
4.    Има обичай да се „сеят” вътре в къщата житни и ечемичени зърна с благословия за плодородие. Със същата цел плодове и орехи се посипват около най-свещеното място в дома - огнището.
5.    На Игнажден не бива да се изнася нищо от къщата - най-вече огън, жар или сол, за да не излезе берекетът. Не е добре да се иска или дава нещо на заем.


Днес празнуват Игнат, Игната, Игнатий, Игно, Игньо, Иго, Игон, Ига, Игнатка, Игне, Искра, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Оги, Огнемир, Огнемира, Светла! Да са живи и здрави!
Игнажден е – започват Коледните празненства Прегледан от rodnoto.bg на 2015-12-19T13:00:00+02:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.