Меню

Хумата – вълшебен извор на красота и здраве

Хумата е вид глина, която от векове се използва като козметично, хигиенно и лечебно средство в българската народна медицина. Находища на хума има в почти цяла България, но едно от най-големите и най-популярни е в областта Хумата, близо до Плевен. Според народа ни хумата може да лекува почти всичко – няма друго лечебно средство, което да се доближава до нея по ефективност и приложимост.

Ако искате да се възползвате максимално от лечебните й свойства, то най-добре да използвате натурална необработвана хума. Може да си я „наберете“ сами директно от природата или да помолите за това местни хора. На някои пазари могат да се намерят и твърди плочки натурална необработена хума. В зависимост от микроелементите, които преобладават в състава й, тя може да е бяла, зелена, жълта, червена, синя, сива и др. Изключително важно е при добиването, съхранението и употребата хумата да не се допира до нищо метално, защото това променя лечебните й свойства. Народът ни препоръчва преди употреба да се остави за известно време на слънце - така увеличава действието си. Върху опаковките на хумата в търговските обекти често има рецепти за смесването й с различни субстанции като лимонов сок, кисело мляко, мед, жълтък и др., но народните лечителите твърдят, че те могат да променят нейните свойства и препоръчват хумата да се разтваря само във вода. 

Хумата може да се използва вътрешно и външно. 

По-широка е външната й употреба, както за козметични, така и за лечебни цели. Маската за коса от хума придава блясък и обем, а маската за лице е подходяща при мазна кожа. Тя е и отлично хигиенно средство. В миналото с хума са къпали бебета и малки деца, тъй като е изключително щадяща, не люти и не предизвиква алергии и възпаления. Възрастните също са използвали периодично хумата за хигиенни цели. 

За компресите от хума пък се твърди, че буквално изтеглят болката и отровите. Лапите с  хума помагат при изкълчвания, навяхвания и счупвания, премахват възпаления, инфекции и зачервяване, лекуват разширени вени, херпеси, гъбички на краката и др. Редовните налагания с хума помагат за двойно по-бързо зарастване на костите. 

Вътрешно хумата се използва като се пие т.нар. хумава вода. Тя помага при храносмилателни проблеми, отравяния, язва, анемия, диабет, заболявания на кръвта, засилва имунитета и повишава енергията, подобрява концентрацията и като цяло има тонизиращо действие върху целия организъм.
Хумата – вълшебен извор на красота и здраве Прегледан от rodnoto.bg на 2016-07-20T00:06:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.