Меню

138 години от освобождението на София

София чества 138 години от освобождението си. На днешния ден, 4 януари, през 1878 година българската столица е освободена от турско робство. 

Тежкият зимен преход към София през Стара планина командва Йосиф Гурко. След падането на Плевен през декември 1877 част от силите на Западния отряд на Гурко - 20 000 войника и 46 оръдия, са насочени в Софийското поле.

„Вероятно нямаше да преминем Балкана, ако не бяха тези мълчаливи и силни българи, донесли ни хляб и топла храна. Накараха ни да махнем конете, за да запрегнат своите волове към оръдията и така тръгнаха първи да прокарват партина през преспите и чудовищния студ“. Това са първите думи, които генерал Йосиф Гурко изрича след като разгромява Орханийската османска армия на Осман Нури паша и освобождава София от турско робство.  

След заемането на града, генерал Гурко назначава за военен комендант княз Оболенский. Скоро след това обаче идва генерал Пьотър Владимирович Алабин, който се заема с управлението на града. Алабин бързо съживява замрелият турски град София. Назначена е българска стража, съставя се български градски съвет, поставят се основите на библиотека. Генерал Алабин лично дарява 25 хил. рубли за паметника на Васил Левски.

След битката при София Орханийската османска армия престава да съществува като организирана военна сила. На Османската империя са нанесени непоправими човешки и материални загуби. Открито е за настъпление направлението София - Пловдив - Одрин. Пловдив е освободен на 16 януари, а Одрин е превзет на 20 януари. 

Вижте повече за освобождението на София: 

138 години от освобождението на София Прегледан от rodnoto.bg на 2016-01-04T16:41:00+02:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.