Меню

Богоявление (Йордановден) е!

Снимка: Андрей Трифонов
Днес, 6 януари, празнуваме Богоявление - един от най-големите християнски празници. На този ден се отбелязва кръщението на Исус Христос в река Йордан и затова празникът е популярен и като Йордановден. Тогава Исус бил на 30 години, но все още имал малко последователи. Едва след кръщаването му бил готов да служи на хората и да изпълни своята мисия.

Празникът носи името „Богоявление“, защото при кръщението си във водите на река Йордан Исус се явил на света за обществено служение, провъзгласен от Бог Отец като Негов Син. На Богоявление Бог се явил за първи път като Божествена Троица. 

Днешният празник е свързан с лечебната и магическата сила на водата, нейната способност „да помни” и с преклонението на хората пред животворящата й същност. Паметта на водата е много старо българско знание и във всяко наричане предците ни са се осланяли на нея – жива, мълчана, обична, мъчна, пъстра, здрава, вречена, пробудена вода… А старите българи са вярвали, че в полунощ водата започва „да чува“ и да сбъдва! 

На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква. След водосвет свещеникът хвърля кръста във водата, а мъжете го изваждат. Вярва се, че този, който пръв стигне до кръста и го извади, ще бъде здрав и щастлив. Там където е хвърлен кръстът болните се изкъпват (напръскват), за да оздравеят. Всички измиват лицето и ръцете си за здраве.  

След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в семейството, ако някой легне болен. 

От ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именници, независимо от годишното време. 

На Йордановден е добре да се кръщават децата. Това важи особено за родители, които дълго време не са имали рожба или са осиновили дете. 

Ако на Йордановден замръзне китката, с която ръси попът, ако е облачно или вали сняг на парцали, народът ни вярва, че ще има голямо плодородие. Ако времето е меко, е на болести.

Днешният празник има различни имена в различните области на страната, като някои от тях са Водици или Водокръщи. Празникът е наречен така, защото на този ден всеки, който иска да е здрав през годината, се окъпва или поне се измива на реката.

Според народните вярвания през нощта срещу Йордановден небето се отваря и сам Господ застава на небесната порта и изпълнява желания. Всичко, което си пожелае човек, се сбъдва. Затова някога хората не са спели. 

По данни на НСИ към края на 2015, над 151 хиляди българи имат днес имен ден. 

Честит празник на Боян, Божидар, Дана, Божан, Божанa, Йордан, Йорданка, Данчо, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Бетина. Да са живи и здрави!

Богоявление (Йордановден) е! Прегледан от rodnoto.bg на 2016-01-06T00:03:00+02:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.