Меню

Ивановден е!

Днес, 7 януари, празнуваме Ивановден! Днешният празник е посветен на Свети Йоан Кръстител, който кръщава Исус Христос в река Йордан. Наречен е Предтеча, защото предрича идването на Спасителя на земята. От всички пророци Йоан единствен има възможност да го посочи с ръка. Народът ни вярва, че когато светците си поделяли света, на Йоан се паднало „да кръщава вода, земя, млади булки и деца“.

Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден, като на места в страната то е дори по-характерно за този празник. Кръстена и осветена, водата вече може да лекува, да гони злото, да дава сила, жизнерадост и здраве. Добре е къпането да става на открито, водата да е течаща или поне донесена от извор. Тогава магията й е най-силна. Къпят се булките и младоженците, които са се оженили през зимата до Ивановден, сгодени моми и ергени и, разбира се, всички именници. С предимство се къпят децата.

Св. Йоан е покровител на кумството и побратимството, затова Ивановден е и ден за побратимяване. Младежите, които искат да си станат побратими, си ходят на гости, за да получат благословията на майките. Ако не са женени, по-късно те си стават кумове и кръстници.

Ивановден е вторият най-празнуван имен ден в България след Цветница, отбелязван от над 371 хиляди души по данни на НСИ от края на 2015. (Кои са най-популярните имена в родината ни вижте тук).

Честит празник на Иван, Ивана, Иванка, Ивайло, Иво, Калоян, Йото, Йоана, Йоанка, Жана, Ваньо, Ваня... Да са живи и здрави!
Ивановден е! Прегледан от rodnoto.bg на 2016-01-07T00:45:00+02:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.