Меню

Народни поверия за раждане на здраво дете

„Къща без деца огън да я гори“ казват старите българи.  Децата са смисълът на брака, на грижите, на живота...  Затова и в много обреди и обичаи единственият смисъл на ритуалите е да се родят здрави и хубави деца, да е пълна къщата. Съществуват много народни поверия и суеверия относно това, какво трябва да се прави и какво – не, за да се роди здраво дете. Във връзка с днешния празник Бабинден ви припомняме някои от тях:

1. През нощта срещу петък мъжът и жената не трябва да спят заедно, защото, ако жената забременее, ще се роди сакато дете. 
2. Бременна не бива да рита куче или котка, да прескача ръжен, да яде върнат след пътуване хляб от мъжа си. Не трябва да ходи по разлята вода или смета, а да ги заобикаля. 
3. Бременната не трябва да краде и да яде скришом. И откраднатото, и изяденото скришом излизат като белег на детето. 
4. Всичко каквото й се прииска на една бременна жена, трябва да й бъде дадено. Ако се крие от нея храна, детето ще бъде злоядо.
5. Бременната трябва да се пази от уплаха. В такива случаи е важно да не се хване на голо (лице, чело), защото на детето ще му излезе белег.
6. Когато детето помръдне за пръв път в утробата, майката трябва да меси чиста пита (от бяло брашно), да я начупи на парчета, да сложи мед и да я раздаде на близки и роднини.
7. Ако преди раждането жената е държала топола, детето ще бъде високо и стройно, ако се е любувала на слънцето или полумесеца, детето ще бъде красиво и лично.

Вярва се, че, ако жената протяга повече десния си крак, ще се роди момче. Ако някой й подаде пръстен, също ще е момче. Каквото име си науми майката преди раждането, женско или мъжко, такова ще и детето.
Народни поверия за раждане на здраво дете Прегледан от rodnoto.bg на 2016-01-08T01:24:00+02:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.