Меню

Трифон Зарезан е!

На 14 февруари (1 февруари по нов стил) отбелязваме празника на лозята и виното – Трифон Зарезан.  Счита се, че Трифон Зарезан е патрон не само на лозарите, но и на градинарите. Почитат го още и кръчмарите. 

По традиция на празника мъжете се събират и подрязват лозята за плодородие и берекет. Отрязаното място се полива с вино и се благославя: „Колкото капки, толкоз коли грозде“. 


С отрязаните клонки мъжете украсяват калпаците си, бъклиците с вино и иконите в дома. 

След това мъжката дружина се събира на угощение и се черпи с вино. Ако не се напият добре, вярва се, че плодородието няма да е добро. В много краища на страната се избира „цар на лозята“.


Българинът уважава и почита виното наравно с хляба. Счита се, че виното е кръвта на Бога. С него се причестяваме и издигаме до божество. Единствено хлябът и виното не се употребяват при магии, защото с тях магия не се хваща, те са истински божествени неща, от които дяволите бягат надалеч. 

От Трифоновден започват Вълчите празници. Връзват се ножиците вкъщи, за да са завързани устата на вълците. Вярва се, че какъвто човек срещнеш първо на улицата на Трифоновден, такъв ще е късметът ти през годината. 

От 1 февруари започват т.нар. Трифунци: 1 февруари - Трифоновден; 2 февруари - Сретение господне и 3 февруари - Свети Симеон.

Имен ден имат Трифон, Трифонка, Лозан, Лозанка, Гроздан, Грозданка, Радко, Радка, Рачо. Да са живи и здрави!
Трифон Зарезан е! Прегледан от rodnoto.bg на 2016-02-14T00:07:00+02:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.