Меню

В България е най-високата статуя на Богородица

Знаете ли, че най-високата статуя на Дева Мария с младенеца се намира в България?   Монументът „Света Богородица“ се издига на хълма Ямача в град Хасково. 


Местоположението не е случайно – Богородица с Младенеца винаги се е считала за покровителка на град Хасково. Археолозите са намерили множетво находки и артефакти с изображения на Божията майка сред останките от крепостните стени на града. 

Статуята е официално открита през 2003 - на празника Рождество Богородично на 8 септември, а през 2005 получава признание от „Световните рекорди на Гинес“  за най-високата статуя на Богородица с Младенеца. Тя е висока 14 метра и лежи върху 17-метров постамент, в който се помещава параклис. Общата височина на монумента е 32,8 м. Идеята за изграждането ѝ е на тогавашния хасковски кмет Георги Иванов, а средствата за реализацията са събрани с дарения. 


В близост до монумента се намира и внушителна 30-метрова камбанария, която беше открита през 2010. Тя е една от най-високите на Балканския полуостров, а на върха й са поставени 8 камбани с различна големина.  


Статуята на  Дева Мария привлича много гости от България и света. Вярва се, че молитвите отправени на това място се сбъдват. 
В България е най-високата статуя на Богородица Прегледан от rodnoto.bg на 2018-01-02T00:02:00+02:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.