Меню

Очакваме комикс по романа „Под игото“

Снимки: „Музей на комикса“ 
Комикс по „Под игото“ от Иван Вазов се очаква да бъде издаден в България тази година. Инициативата е на русенци, които искат да дадат нов живот на комикс по романа, рисуван от френския художник Жак Наре преди 37 години за парижки вестник. За да пресъздаде възможно най-точно атмосферата от романа, Жак лично посещава родината ни, за да се запознае с българския фолклор, бит, нрави и традиции.  

Първият епизод на комикса излиза във френския вестник L`Humanite dimanche  на 29 септември 1969 и се публикува продължение на 1 година. В България екземпляр от всички издания на комикса се съхранява в къща-музей „Иван Вазов“, който ще бъде предоставен за реализацията на идеята.


Студенти от Русенския университет подпомагат издаването на комикса като събират средства чрез кампания за рециклиране на пластмаса 
Идеята за преиздаването на комикса в България в едно книжно тяло е на „Музей на комикса“ в Русе и Регионалната библиотека. В подкрепа на каузата се включиха и студенти от Русенския университет, които събират средства чрез кампания за рециклиране на пластмаса


Интервю с художника на комикса Жак Наре е публикувано в списание „Паралели“ през 1970 
Комиксът ще излезе в България в превод от френски на български език. Ще бъде запазен адаптираният френски текст, който не е пълния текст на „Под игото“. В момента инициаторите преговарят за авторските права.
Очакваме комикс по романа „Под игото“ Прегледан от rodnoto.bg на 2016-03-06T23:27:00+02:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.