Меню

Загадъчната църква в село Добърско

Сгушена в центъра на малкото планинско селце Добърско се намира църквата „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“. На Тодоровден е нейният храмов празник. Какво знаем за този уникален и изпълнен с предания и загадки български храм? 

Църквата е най-интересната туристическа забележителност в разложкото село Добърско и въпреки че е изключително малка по размери - 8,37 x 6,50 x 5,20 метра, съхранява уникални по рода си стенописи и икони. Строена е през 1614 като трикорабна базилика от камък и хоросан. На пръв поглед прилича повече на малка крепост, отколкото на храм - няма купол и камбанария, а прозорците са миниатюрни. Освен това е наполовина вкопана в земята, за да не изпъква пред другите сгради според изискванията на турската власт. 

Затова пък зад стените църквата се крие изумително културно богатство.  Вътрешните й стени са изцяло изрисувани и съхраняват впечатляващи стенописи.  През 1973-1978 реставраторът Петър Попов и архитект Златка Кирова ги освежават и обновяват храма. Въпреки малката площ, в църквата могат да се видят изографисани ликовете на над 460 библейски и местни герои. 


Снимка: pravoslavieto.com, фотограф: Галя Велева
Уникалното на стенописите е, че са много различни и някои от тях изобразяват нетрадиционни религиозни мотиви. Така например на един от тях Исус Христос е изобразен на летателен апарат. 

Снимка: pravoslavieto.com, фотограф: Галя Велева
Друга любопитна специфика на стенописите е наличието на най-много женски образи – над 30, в сравнение с другите български църкви, както и преобладаващи надписи на български език. Затова има хипотеза, че художникът е бил жена. Интересен е и фактът, че Свети Георги и Свети Димитър са изрисувани в цял ръст, а не както обикновено - на кон. Стенописи на светците в цял ръст има само в Атон.


За църквата и село Добърско има много легенди. Една от тях разказва, че цар Иван Шишман, на когото селото е било познато, се е венчал именно в тази църква. Други предания твърдят, че ослепените след битката от 1014 Самуилови войници първоначално тръгнали към Рилски манастир, но решават да се заселят в селото. Тук те намират спасение от суровата зима и облекчение от лечебната вода от аязмото в двора на църквата. По-късно създават и прочутата Добърска школа за музика, която помага на слепи деца. Школата просъществува до началото на 20 век.  Според друго предание с водата на извора е лекувал очите си и Климент Охридски.

Църквата е отворена за посетители през цялата година. Тя е един от 100-те национални туристически обекта на България и е сред културните паметници под защитата на ЮНЕСКО. 
Загадъчната църква в село Добърско Прегледан от rodnoto.bg на 2016-08-24T00:09:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.