Меню

„Дворът на кирилицата“ в град Плиска

Знаете ли, че в град Плиска можем да си направим незабравима разходка сред буквите от кирилицата? В първата българска столица се намира уникален по рода си  културно-исторически комплекс, наречен „Дворът на кирилицата“. 


Паметникът на Св. св. Кирил и Методий
Комплексът работи от май 2015 и негов създател е Карен Алексaнян - арменец, който живее от дълги години в България. Той създава музея с идеята да представи българската история по един по-интересен, модерен начин и различен начин. 

Освен двуметрови каменни букви, в „Двора на кирилицата“ има паметник на цар Борис I и високи 3.5 метра скулптури на  Св. Св. Кирил и Методий, над които се извисява 12- метров кръст. 


Паметникът на цар Борис I
Шест от буквите изписват името на първата българска столица Плиска, а останалите са разположени свободно върху тревната площ. 

Буквите са изработени в Армения от 12 арменски скулптори, а скулптурите на цар Борис I и на Св. Св. Кирил и Методий са дело на българския скулптор Бехчет Данаджъ.

Към комплекса има параклис и картинна галерия, която проследява историята на покръстването, приемането на кирилицата в България и признаването на църковните славянски книги от християнския свят.


Картинната галерия
Град Плиска се намира в североизточна България, на около 7 км от Каспичан. Работното време на „Двора на кирилицата“ е от 9.00 до 18.00 часа, входът е 4 лева, за ученици и пенсионери - 2 лева.  
 Снимки: Комплекс "Дворът на кирилицата"
„Дворът на кирилицата“ в град Плиска Прегледан от rodnoto.bg на 2016-11-01T00:30:00+02:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.