Меню

Денят на народните Будители е

На 1 ноември отбелязваме Деня на народните Будители - празник, на който се прекланяме пред делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители. Денят е официален празник в Република България и неприсъствен за всички учебни заведения в страната.

През 1922 Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение в правителството на Стамболийски по инициативата на група интелектуалци внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители. На 28 юли 1922 Министерството на народното просвещение обявява 1 ноември за „празник на българските будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България“.  

През 1945 честването на празника е отменено от комунистическия режим. Въпреки че комунистическата власт се опитва да омаловажи значимостта на будителите и техния принос, традицията остава в паметта на българския народ. В много селища на България този ден се отбелязва неофициално. След дълго прекъсване, със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36 Народно събрание, на 28 октомври 1992, се възобновява традицията на празника. Първи ноември официално е обявен за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.  

Сред най-почитаните български народни будители са Свети Иван Рилски, Григорий Цамблак, Йоасаф Бдински, Владислав Граматик, Димитър Кантакузин, Петър Парчевич, Петър Богдан, Паисий Хилендарски, Матей Граматик, поп Пейо, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, Иван Селимински, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Априлов, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Петко Р. Славейков, Никола Бацаров, Иван Вазов, Стоян Михайловски, Григор Пърличев, Александър Екзарх, Никола Бобев, Стефан Антонов, Иван Богоров, Нешо Бончев, Найден Геров, Йоаким Груев, Христо Г. Данов и много други. Поклон!

От 1991 Съюзът на учените в България отбелязва Деня на народните будители и като Ден на българската наука. Първи ноември е и Ден на българската журналистика.  

Честит празник на всички съвременни будители и на всички българи!  
Денят на народните Будители е Прегледан от rodnoto.bg на 2016-11-01T00:41:00+02:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.