Меню

Лазаровден е!

В последната събота преди Страстната неделя отбелязваме Лазаровден - християнски празник, който носи името на Свети Лазар. Лазар е бил приятел на Исус Христос. Когато умира, четири дни след неговата смърт той е възкресен. 

Празникът е свързан основно с ритуала лазаруване, който символизира прехода към моминство, любовта и задомяването. 

Обичаят лазаруване

Подготовката за лазаруване започва още от средата на великденски пост или от Свети четиридесет мъченици (9 март). 13-14 годишни моми разучава лазарски песни и игри. На празника лазарките, пременени в традиционни носии и накичени с цветя, обикалят къщите, пеят песни и благославят за здраве, благополучие и берекет. След това стопаните ги даряват със сурови бели яйца – символ на нов живот и ново раждане. 

На лазарското хоро се събира цялото село. Оглеждат се и се избират бъдещите невести. Ритуалният танц на лазарките се нарича буенец – буйно несключено хора, чиято основна идея е женитбата. В миналото на Лазаровден момците от селото са поисквали ръката на своята избраница.

В наши дни на много места като лазарки пременяват малки момиченца, които обикалят съседните къщи. Счита се, че в къща, в която са влезли лазарки, ще бъде честита и здрава през цялата година. 

На Лазаровден имен ден празнуват Лазар, Лазарка, Лазарин и Лазаринка. Да са живи и здрави! 
Лазаровден е! Прегледан от rodnoto.bg на 2016-04-23T01:21:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.