Меню

Сезонът на малините е!

Малината е може би най-ароматният, най-апетитният и най-неустоимият плод, който имаме щастието да расте по нашите земи.  

Среща се както диворастяща, така и култивирана. В България до началото на 20 век малини растат само в горите. Като градинско и култивирано растение започват да се отглеждат по-масово след Първата световна война. В периода 1933-1934 в България се внасят и започват да се засаждат първите чужди сортове – Малборо, Прусия, Лойд Джорд. През 1940 се внася и сортът Нюбург, който днес е един от най-разпространените у нас. Няколко десетилетия обаче отнемат на малината да се наложи в България. Едва през 50-те и 60-те години тя става по-масово отглеждана култура в българското земеделие. 


Огромно е разнообразието от малинови сортове. Съществуват над 300 вида малини, сред които има и български сортове -  Рубин, Шопска алена, Искра, Самодива, Люлин, Есенна позлата, „№ 195“. Рубин е първият български сорт малини. Той зрее и най-рано – в края на юни и началото на юли. Тези български сортове, както и гореизброените чужди, са сред най-разпространените в България.

Малините са най-вкусни и полезни, когато ги консумираме пресни, но с тях се правят и неустоими десерти, сокове, компоти, сладка, има дори и малиново вино. 

А освен че е вкусен, този изкусителен, нежен и ароматен плод е изключително полезен. Ето за какво: 

1. Малините са изключително лек и приятен плод и съдържат малко калории. В 100 грама плодове се съдържат около 40-50 ккал.  Те са подходящи при диети и за хора, които страдат от диабет и сърдечни заболявания. Заради високото съдържание на фибри спомагат за чревната перисталтика, като подобряват усвояването на хранителните вещества.

2. Пресните малини утоляват жаждата и действат тонизиращо и освежаващо.  Малините са един от най-силните антиоксиданти. Според последните проучвания те действат противораково и спират разпространението на туморните образувания в тялото. 


3. Малините са подходящи за консумация при настинки, грип и възпалителни процеси заради съдържанието на салицилова киселина. Салициловата киселина по принцип сваля температурата. Малините действат отрезвяващо и при прекаляване с алкохола. 

4. Малините са много богати на витамин С. 200 грама малини осигуряват необходимата дневна доза за организма. Малините са много по-полезни и с много по-богат биохимичен състав от ягодите. Съдържат два пъти повече желязо и мед от касиса и са може би най-богатият плод на манганови и медни соли. 

5. Малината е вторият продукт след копривата, който съдържа мравчена киселина. Мравчената киселина има противоревматично действие.

6. Малините се препоръчват при разширени вени, тъй като укрепват стените на кръвоносните съдове. Съчетанието на желязо и мед с фолиева киселина ги прави полезни при малокръвие.

7. Хипократ, бащата на медицината, съветва да се пие чай от малина при обилно потене.



8. Листата на малините също имат редица лечебни свойства. Отвара от малинови листа се пие при стомашно-чревни заболявания, диарии, колики и др. Гаргара с отварата помага при възпалени венци и зъбобол.


Малините са възпети в много български песни и стихотворения. Припомняме ви едно от тях - стихотворението „Малини“ от Иван Вазов.

МАЛИНИ

Чакай, момне, стой да зърна
    тия очи сини,
твойта кошница е пълна
    с алени малини.

От зори си ги забрала
    със розови пръсти,
брала си ги, па си пяла
    сред горите гъсти.

Постой, момне, за почивка,
    вечеря е хладна:
за реч топла,за усмивка
    душа имам гладна.

Чужденец съм в тез долини,
    планини омайни,
много нещо с теб дели ни,
    малко ний се знайме!

И аз, и ти йощ сме млади,
    живот ни очаква,
но орисница ни даде
    участ не еднаква.

Твойто бъдеще ти свети,
    мойто в мрака тъне;
твоят път е пълен с цвете,
    моят само с тръне!

Една песен в тез години
    тебе те разсмива,
една кошница с малини
    прави те щастлива.

Теб те чакат там в колиби
    песни и другарки,
може би и мило либе
    за цалувки жарки.

Аз, девойко, в бой със злото
    младостта погубих,
много идоли в живота
    любих и разлюбих.

В радостта найдох отрова,
    в любовта - измена -
Мойта скръб за теб е нова,
    мойта реч студена.

Чужди сме си ние двама.
    Ти се удивляваш?
По-добре е нужда няма
    да ме разумяваш!

Берковица, 1880  
Сезонът на малините е! Прегледан от rodnoto.bg на 2016-07-29T21:28:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.