Меню

По устието на живописна Велека

Разходката с лодка по река Велека е едно от най-вдъхновяващите преживявания, които може да си подарите на родното Черноморие. С голямото си богатство на растителни и животински видове, това приказно родно кътче е една от най-живописните в България. 

Велека извира от вр. Демиркапу в Турция и навлиза в България с красиви проломи. Тя е най-голямата и най-дългата река в Странджа (147 км). 


Устието й е защитена местност и тук има много защитени растителни видове. Гъсти и зелени лонгозни гори опасват бреговете на реката. Във водите й растат водни лилии и блатно кокиче, а по бреговете - елша, бамбук, орхидеи, жълта водна роза и други. 


А докато се любувате на красивата природа, то няма как да не забележите и костенурките на Велека. Преди няколко години експерти от природен парк "Странджа" преброиха 1500 в устието на реката. Във водите на Велека живеят и над 30 вида риби, 7 от които са в Червената книга на България. Обитатели на това красива място са и много видри, а диви котки, сърни и елени често идват на водопой.


Вливайки се в морето при плажа на Синеморец, реката образува красива лагуна и се просмуква под пясъчна коса, образувайки пленяваща природна картина. А в морето може да видите и делфини...


Лодка, с която да се повозите по Велека, може да вземете от кея под големия железен мост между Синеморец и Ахтопол. Разходката включва посещение на залива и на пясъчната коса на реката. Ще познаете мястото по голям дървен крокодил. 






По устието на живописна Велека Прегледан от rodnoto.bg на 2016-07-30T01:38:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.