Меню

Пет олимпийски медала за отбора ни по математическа лингвистика

Един златен, два сребърни, два бронзови медала и една почетна грамота спечели олимпийският ни отбор от Международната олимпиада по лингвистика, която се проведе между 24 до 30 юли в Майсор, Индия. Това съобщават от Сдружението на ръководители на олимпийските отбори по природни науки (СРООПН).



Златният медал на Кристиян Георгиев е изключително високо постижение. Сред 30 регистрирани държави и 173 участници от цял свят българският отбор успява да се справи със задачи, свързани с анализиране на непознати езици и езикови явления, представени чрез математически модели.    

България се представи с два отбора в състав: 

Отбор 1:

Цветелина Стефанова, 8 кл., СОУЕЕ Русе – бронзов медал
Здравко Иванов, 9 кл., СМГ – почетна грамота
Михаил Пасков, 12 кл., 91 НЕГ, София – сребърен медал
Тина Владимирова, 11 кл., СМГ – сребърен медал

Отбор 2:

Кристиан Георгиев, 12 кл., ОМГ, Пловдив  - златен медал
Надежда Димитрова, 11 кл., 128 СОУ София – бронзов медал
Асел Исмолдаева, 10 кл., МГ "П. Берон", Варна
Борислав Георгиев, 12 кл., 164 ГПИЕ София

Миналата година Международната олимпиада се проведе в България и нашите ученици спечелиха 1 златен, три сребърни и три бронзови медала.

Ръководител на отбора от 2003 насам е инж. Александър Велинов - преподавател по лингвистика в столични училища от 1998 и председател на секция „Математика и лингвистика” към Съюза на математиците в България от 2008. Тази година участие в подготовката на отборите взе и Илияна Раева.

Международната олимпиада по математическа лингвистика се провежда ежегодно от 2003 насам, като първата олимпиада е инициирана от България. Български отбори са се състезавали във всички издания до днес и успехът им се измерва в общо 50 медала – 12 златни, 16 сребърни и 22 бронзови. Тези заслуги правят България третата поред държава в ранглистата за всички времена. 

Поздравления за нашите деца и за техните ръководители и още много успехи! 

Снимки: СРООПН
Пет олимпийски медала за отбора ни по математическа лингвистика Прегледан от rodnoto.bg на 2016-07-30T02:00:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.