Меню

Къщата на Яворов в София след ремонта

Този пълен с история дом до неотдавна тънеше в пълна разруха и пренебрежение. Сега обаче, ако минете по столичната улица „Раковска“, може би няма да го познаете... Къщата на поета Пейо Яворов в София вече е обновена и буквално грее. И ще бъде отворена за посещения. 


Към момента домът на Яворов е частна собственост. Ремонтът е извършен от настоящия собственик на къщата - „Дом Яворов – ЕООД“. Плановете са държавата да поеме собственост върху къщата-музей, а дружеството да получи в замяна друг имот в София. 

Сред най-интересните експонати на музея са пистолетът, с който Лора се самоубива, усъмнявайки се в любовта на любимия си и бележката, която Яворов пише преди и той самият да посегне на живота си. Там са и сватбените им костюми. Лора се жени с черна рокля. Със същата слага край на живота си. В къщата се съхраняват също ценни ръкописи, оригинални фотографии, личната библиотека на поета, първите му издания с автографи, оръжейната му колекция. 

Показани са също лични вещи на Пейо Яворов, Мина Тодорова и Лора Каравелова. Ето как изглеждаха къщата и статуята на Яворов преди ремонта:Къщата на Яворов в София след ремонта Прегледан от rodnoto.bg на 2016-05-24T23:33:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.