Меню

Най-богатият римски дворец в България

Снимки: Вила Армира
Знаете ли, че край Ивайловград се намира уникален частен дворец от римско време, който смайва с богатата си архитектура, пищна украса и луксозно изпълнение? Той е открит случайно от работници при строителството на язовир край Ивайловград през 1964. Вилата е кръстена „Армира“ на името на малка река, край която е построена преди 2000 години. Това е един от най-ранните и най-точно датирани вилни комплекси от римската епоха, проучени в България. 


Смята се, че частният дворец е принадлежал на виден тракийски владетел, чието име е неизвестно. Той го е получил за заслуги пред римската власт и така е добил правото да създаде вилно стопанство. Най-вероятно вилата е построена през 50-70-те години на І век сл. Хр., тоест само около двадесетина години след окончателното завладяване на Тракия от Рим.


Днес обектът е превърнат в туристическата атракция и всеки може да го посети и разгледа. Голяма част от пищната мраморна украса и изящните подови мозайки на античната вила „Армира“ са съхранени и до днес. Вилата се простира на площ от 3600 кв. м. В центъра  ѝ се намира огромен басейн, ограден от двуетажно имение с панорамна тераса и голям брои помещения. 


Подовете на всички помещения и коридори са покрити с изящни мозайки с флорални и геометрични мотиви. Най-впечатляваща е мозайката в спалнята на владетеля. В единия ѝ край е извая портрет на собственика с двете му деца. Към вилата е имало и красива градина за отдих и разходки.


Вила „Армира“ е една от българските кандидатури за вписване в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.    

Вилата работи всеки делничен ден от 9.00 до 17.00 часа. Още на влизане в Ивайловград има табели, указващи посоката. Входът е 5 лева, като допълнително се предлага и беседа.
Най-богатият римски дворец в България Прегледан от rodnoto.bg на 2016-08-16T00:03:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.