Меню

Започва най-цветният български фестивал

В Родопите започва един от най-цветните и красиви фестивали в родината ни -  Фестивалът на дивите цветя. Откриването е днес, 23 юни 2016, в 16,00 часа в родопското село Арда, а организаторите обещават да почерпят гостите с вкусни домашни мекици, сладко от диви плодове и ароматни напитки от цветя.



За четвърта поредна година Фестивалът ще ни потопи в магията на Родопите и ще ни запознае с природното и културно богатството на региона. По това време на годината родопските поляни са изпъстрени с уханни диви цветя и билки, а Еньовден е почитан празник в региона. 


В месеца на билките и самодивите пет смолянски села организират интересни прояви, изложби и тържества, които ще разкрият красотата на родопските цветя, гостоприемството и традициите на родопчани. Родопите са цветната градина на България, а легендите разказват, че по обсипаните с орхидеи и иглики поляни са бродили самодиви. Местните знахари и днес събират дъхави билки по Еньовден. 


Фестивалът се организира от читалищата в селата Смилян, Могилица, Арда, Горна Арда и Сивино, както от клуб „Хоро“ гр. Смолян, със съдействието на Сдружение „Екоорганизация – Родопи“. Тази година ще продължи до 29 юни. 


Програмата включва пресъздаване на традиционни ритуали, ботанически и вело- турове, лекции за местните билки и цветя, кулинарни изложби, музикални и танцови прояви, арт-ателиета, работилници и др. Пълната програмата за дните на фестивала може да видите тук. 

Знаете ли, че в България се срещат над 70 вида диви орхидеи, като почти половината от тях растат в Източните Родопи? Повече тук.

Започва най-цветният български фестивал Прегледан от rodnoto.bg на 2016-06-23T14:10:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.