Меню

Еньовден е!

Днес е Еньовден – един от най-хубавите летни празници! На същата дата - 24 юни, православната църква отбелязва рождението на св. Йоан Кръстител. Оттук идва и името на народния празник – Еньо или Яне са кратки форми на Йоан (Иван) – и често обредите и традициите на двата празника се преплитат. Днешният празник е свързан с много езически вярвания и ритуали. Първоначално е съвпадал с лятното слънцестоене, което е на 21/22 юни, затова и много от поверията и обичаите днес са свързани с култа към слънцето. 

Според народните вярвания днес цветята, билките, тревите и водата имат особена лечебна сила, а слънцето свети и топли най-силно. Цветята и билките обаче трябва да са набрани преди изгрев слънце. От набраните билки и цветя се сплита голям венец и се преминава под него три пъти за здраве. След това се пази през цялата година и с него се лекуват болести.  Набраните днес билки се използват и за мистични ритуали като гонене на духове и правене на магии. Вярва се, че днес всяка билка добива целебна сила, всяка магия хваща и всяко гадание се сбъдва. 

Лечебна сила придобива и водата. Народът ни вярва, че тя е лековита, защото слънцето „се е окъпало“ в нея преди да си „тръгне“ към зима. Рано сутрин хората се търкалят в росата, мокрят се в реката или се измиват с течаща вода за здраве. Вярва се, че при изгрев слънцето „трепти“ и „играе“ и който види това, ще бъде здрав през годината.  Според поверието хората застават с лице към слънцето и наблюдават през рамо сянката си. Ако тя е цяла, ще са здрави през цялата година. 

На Еньовден започва далечното начало на зимата – казва се „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг“. 

Днес имен ден празнуват Деян, Дияна, Еньо, Енчо, Йоана, Йоан, Яни, Яна, Янина, Янка, Янита, Янко, Янчо. Еньовден е празник и на билкарите и фармацевтите. Честит празник! 
Еньовден е! Прегледан от rodnoto.bg на 2016-06-24T09:46:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.