Меню

Българинът, който възхити света

Снимки: Christo and Jeanne-Claude: The Floating Piers
Знаете ли, че български художник сбъдна мечтата на всички, които винаги са искали да ходят по вода? Той е може би най-влиятелният творец от български произход в световен мащаб и най-новото му произведение отново възхити света. Арт инсталацията „Плаващите кейове на Кристо“ беше открита преди броени дни в Италия и водещи италиански и международни медии не подминаха откриването на уникалната атракция. 


Кристо всъщност е артистичният псевдоним на американския скулптор и художник от български произход  Христо Явашев. Кристо е автор на нестандартни пространствени инсталации, в които опаковането с плат е централен елемент. Негови произведения има в музеи по цял свят. Най-известните му творби са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж. Както и опъването на 38-километрови платнени завеси в Калифорния и разполагането на платнени портали в Сентръл парк в Ню Йорк. През 2000 заедно със съпругата си Жан-Клод стават част от рекордите на „Гинес” с най-големите чадъри в света, най-дългата тичаща ограда, най-тежката опаковка на Райхстага и най-голямата скулптура без скеле с газометъра в Оберхаузен. 


Христо Янашев е потомък на стар разградски род. Дядо му е академик Анани Явашов, откривател на руините на древния римски град Абритус. На 21 години Христо напуска родината и през 1958 емигрира в Париж, където среща бъдещата си съпруга Жан-Клод. По съвпадение с нея са родени в един и същи ден и час – на 13 юни, а Жан-Клод посвещава живота си на неговата страст. „Аз правя това, защото обичам Христо. Ако той беше зъболекар, щях да се занимавам със зъболекарство“ е едно прочуто нейно изказване. Жан-Клод  умира от мозъчен кръвоизлив на 18 ноември 2009. Преди броени дни Кристо навърши 81 години. 



Плаващите кейове на Кристо

Арт инсталация на Кристо, която възхити света, представлява 3-километрова плаваща платформа, изградена на езерото Изео, Италия. Опакована в мек златист плат тя пресъздава усещането, че ходиш по вода. Меко, брилятно, магическо – така част туристите описват изживяването след разходката по нея. 


Платформата е широка 16 метра и се издига на около 35 сантиметра над водата.  Разходката по нея е безплатна, а Кристо сам е финансирал изработката ѝ. Само през първия ден, според местните медии, по плаващата алея са минали над 50 хиляди души. Инсталацията ще бъде отворена за посетители до 3 юли. 
Българинът, който възхити света Прегледан от rodnoto.bg на 2016-06-22T14:57:00+03:00 Рейтинг: 5

1 коментар:

  1. Брат му е актьорът Анани Явашев,ако го помните.Плешив с голямо излъчване.

    ОтговорИзтриване

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.