Меню

Българин с нов метод за контрол на диабета

Българин създаде нова медицинска технология, която може да облекчи значително ежедневието на болните от диабет. Новаторската разработка е дело на българския учен и медик Мартин Минчев, който понастоящем работи и живее в Канада. Той представи новата си разработка на медицински форум неотдавна в София.  


Изобретението на българина е алтернатива на ежедневните инжекции инсулин за диабетиците. То следи автоматично нивата на кръвната захар през целия ден с по-малко дискомфорт и стрес в сравнение с традиционните методи. Нарича се eMosquito (електронен комар) и позволява диабетикът да е под непрекъснат контрол на времеви интервали, програмирани от самия него или от лекар. Целта е пациентите да не се инжектират непрекъснато, а това да става автономно, без прякото им участие, а процедурата да не се усеща.

По последни данни около половин милион българи са с диабет, като 40% от тях или 200 000 не знаят, че имат такова заболяване. 

Понастоящем Манчев е редовен хабилитиран професор по Електроника в Университета на Калгари в Канада и външен професор по Експериментална хирургия в Университета на Алберта в Едмънтън. Наред с това е директор на Лабораторията по нискочестотни инструменти в Университета на Калгари и директор на M Pharmaceutical Inc. Българинът е автор е на стотици статии във водещи световни научни списания и конференции, и на десетки патентовани изобретения в областта на биомедицината и медицинската електроника. Научните му публикации са широко цитирани от международните научни среди и световните медии. Професор Минчев е правнук на Александър Найденович, един от основоположниците на българската фармация, фармакология и токсикология. 
Българин с нов метод за контрол на диабета Прегледан от rodnoto.bg на 2016-06-30T00:34:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.