Меню

В България отвори първият жив музей на розата

Снимки: Facebook профил на Бойко Борисов
Най-красивият национален символ на България – розата, вече си има свой дом. Първият в България жив музей на розата беше официално открит на 5 юни 2016 в парк „Розариум“ в Казанлък. 

Единствената по рода си жива експозиция за традиционния поминък розопроизводство в Долината на розите се разгръща на площ от 1 200 кв.м, разположена в две дъги. 


Снимка: Пресцентър на община Казанлък

Освен да се полюбувате на прелестните рози, може да дегустирате различни аромати и да видите как става производството на розово масло и розова вода. Ще научите любопитни факти за розобера и историята на маслодайната роза Дамасцена в България, както и за успеха на българските фирми за розово масло в световен мащаб и българския принос при нововъведенията в розопроизводството. Изложени са също характерни инструменти за обработка на розовите градини и съдове за съхранение и износ на розови продукти.  




Новият дом на розата е финансиран изцяло с държавни средства в размер на близо 1 млн. лв. Той заменя старото тясно и неугледно помещение в приземния етаж на сградата на Института по розата и етеричномаслените култури, където значителна част от уникалните експонати не можеха да намерят място.

В България отвори първият жив музей на розата Прегледан от rodnoto.bg на 2016-06-06T00:30:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.