Меню

Болата – един от най-красивите заливи в света

Знаете ли, че каварненският залив „Болата” е сред най-красивите в света?  От 2013 заливът е пълноправен член на Клуба „Най-красивите заливи в света”. Намира се в северната част на Българското Черноморие край село Българево и е част от резерват Калиакра.

Болата представлява тясна клисура, врязана в брега до бивша военна зона, през която преминава малка рекичка. На мястото, където тя се влива в морето, се образува устие на лагуна. Тук е единственият пясъчен плаж в района на Калиакра. От двете страни има скални масиви с издълбани в тях пещери. 

В пещерите на Болата са открити останки от антично селище и свидетелства за живот от 400 г.пр.Хр. , както и Малтийски кръст – свидетелство за търговията на Второто Българско царство с Венеция и Генуа.

Болата не е само плаж, а единственият резерват в България, включващ акватория, морска площ и същевременно обхваща околните скали и малката река.  

До Болата се стига по една отбивка от пътя между близкото село Българево и нос Калиакра. Пътят е доста тесен, но това е част от очарованието на мястото.  

Болата – един от най-красивите заливи в света Прегледан от rodnoto.bg на 2016-06-03T00:02:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.