Меню

Крепостта над морския бряг в Бяла


Знаете ли, че в морския град Бяла вече трета година е отворена за посещения интересна туристическа атракция, която възражда живота на това място отпреди хилядолетия?

Разположена на скала над морски залив, античната крепост Свети Атанас в град Бяла е едно от най-красивите места на родното Черноморие. Посещението й е свързано както с пътуване назад във времето и разглеждане на интересни исторически находки, така и с любуването на необятната морска шир. От скалата, на която се намира крепостта, се разкрива пленителна панорама към морето. 


Археологически проучвания на това място започват от средата на 2009 и от 2014 крепостта е отворена за посещения като туристическа атракция.  Реставрирани са базиликата, кръщелните и винарната.


Изградена някъде във втората половина на IV в. отначало и като църковен център за обръщане на местното население от старите религии в християнството, крепостта постепенно се превърнала в малък пристанищен град, предимно с икономическо значение.






На това място през VI в. е кипяла активна стопанска дейност – основно търговия, повече занаятчийско производство и по-малко земеделие. Предполага се, че населението на античната крепост е било над 1000 души. 


Една от най-интересните находки, открити на това място е златен пръстен, който се счита за една от първите християнски светини в света. Златният пръстен представя в горната си половина храма над Гроба Господен в Йерусалим и по-конкретно Ротондата „Анастасис”.
Крепостта над морския бряг в Бяла Прегледан от rodnoto.bg на 2016-07-13T00:23:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.