Меню

Откъде идва името на нос Калиакра?

Нос Калиакра е едно от най-пленителните и романтични места на родното Черноморие. Знаете ли откъде идва името му?

Легендата разказва, че 40 български девойки завързват косите си една за друга и се хвърлят в морето, за да не попаднат в ръцете на османските поробители. Една от тях била Калиакра и оттам идва името на носа. В началото на Калиакра има обелиск, наречен „Портата на 40-те девици“ в тяхна памет.

Нос Калиакра се намира близо до селата Българево и Свети Никола, на 12 км от Каварна и на 70 километра североизточно от Варна. Носът е вдаден на 2 км навътре в морето и наподобява полуостров. С уникалната си природа Калиакра е една от първите защитени територии в България е единственият резерват, който включва и защитена морска акватория.

Отвесни скали се спускат 70 метра надолу до морето, а прибойните вълни са издълбали в подножието им пещери, ниши, подмоли и арки, до които може да се стигне само откъм морето.  В една от пещерите на носа има изграден двуетажен ресторант със 160 места в пещерата и 200 места на открито. В друга от пещерите се помещава музей с ценни археологически експонати. Там може да вземете и печат от Български туристически съюз (нос Калиакра е един от Стоте национални туристически обекта). На носа има още морски фар, радиолокационна станция, метеорологична станция и параклис.

Насладете се на необятната красота на това чудно място, уловена от проект „България отвисоко“:

Снимка: „България отвисоко“
Откъде идва името на нос Калиакра? Прегледан от rodnoto.bg на 2016-07-30T22:12:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.