Меню

Град на Слънцето откриха край Хасково

Скален тракийски храм, свързан с култ към слънцето, откриха археолози в местността „Хасара“ край Минерални бани, Хасковско.  Тракийското скално светилище и откритите олтари и скална гробница датират от 12 до 9 век преди Христа, което означава че са съществували по времето, когато се е водила описаната от Омир в „Илиада” Троянска война. Според археолозите това е откритие със световна величина и има огромен туристически потенциал. 

Храмът, открит в село Анегл Войвода, е част от културата на скалните хора в Източните Родопи, наред с Перперикон и Татул. Заради култа към слънцето археолозите кръстиха мястото „Град на Слънцето“.  В „Хасара” са открити над 50 скални ниши, ориентирани на изток. Освен това в този район е открит и най-големият античен рудник за добив на злато, а жълтият метал още от древността е асоцииран със слънцето и е част от култа, обясняват археолози. 

Според учените находката наподобява умалено копие на светилището в Татул. Сред откритите находки са скална гробница, подобна на тази при Татул, олтари, жертевеници, шарапни и множество скални ниши. В най-високата част на скалата има изсечени стъпала, а най-горе има каменно ложе, където символично са се погребвали вождове и жреци.


В местността „Хасара“ освен тракийски, има и раннохристиянски находки – разкрити са основите на църква, датирана в края на IV – началото на V в. Личат и останки от крепостни стени. Според археолозите крепостната стена на „Хасара” се нарежда до едни от най-запазените автентичи крепостни стени в региона като тези на средовековните крепости Лютица край Ивайловград, Мезек край Свиленград и др. Общата площ на крепостта е около 6-7 декара. 

Предстои новооткритият комплекс да получи статут на паметник на културата и да бъде развит като туристически обект. 

Снимки: Община Минерални бани
Град на Слънцето откриха край Хасково Прегледан от rodnoto.bg на 2016-07-31T00:30:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.