Меню

Загадъчният свят на Аладжа манастир

Аладжа манастир е един от най-известните скални средновековни манастири в родината ни. И едно от най-загадъчните места по нашите земи.  Намира се в красива местност на 14 км северно от Варна, близо до курортния комплекс Златни пясъци и в централната част на природния парк „Златни пясъци”.

Манастирът е обитаван от монаси-отшелници през XIII – XIV век. След падането на България под османско владичество в края на ХIV в. Аладжа манастир постепенно запада и вероятно към XV-XVI в. е окончателно изоставен. За миналото на средновековната монашеска обител не са открити никакви писмени сведения, което е довело до появата и разпространението но множество легенди. Те превръщат Аладжа манастир в обгърнато от тайни и загадки място, което от над един век буди въображението на многобройните му изследователи и почитатели.


Снимка: Археологически музей Варна
Предания разказват, че по времето на жестоките гонения срещу християните в Римската империя в това закътано място са намерили убежище неколцина изгнаници от близкия град Одесос. В много от легендите за Аладжа манастир се споменава за скрити съкровища.  Легендата разказва за тайнствен монах, познат под името Рим папа, Ирим папа, Имри поп ( от тур.Урум-папаз – ромейски,  християнски поп ), който според преданието е пазителят на древните съкровища, гората и манастира. В друга легенда се срещат сведения за това, че Аладжа манастир е изграден върху развалините на древен град, основан някога от Филип II Македонски (359 - 336 година пр. Хр.), но това сведение и досега няма научно потвърждение. 


Манастирският храм. Снимка: Археологически музей Варна
Помещенията на манастира са издълбани на две нива директно във високите почти 40 метра варовиковите скали. На първото ниво са манастирската църква, монашеските килии, трапезарията, кухнята, малка гробищна църква, криптата и стопанските помещения. През Средновековието те са били закрити отвън от самата скала, но вследствие на земетресение или срутване през ХVІІ или ХVІІІ век цялата предна част е била разрушена. Второто ниво представлява естествена скална ниша, в източния край на която е изграден манастирският параклис. На 600 – 700 м западно от манастира се намира група пещери, известна под името Катакомбите.   

Повече за историята на манастира може да научите от това видео: 




От 2009 в Аладжа манастир се реализира аудиовизуален спектакъл „Легенди от Аладжа манастир”. Спектакълът е изграден по мотиви от книгата на Валери Кинов „Легенда за Аладжа манастир”, но включва и елементи, които представят културно-историческото наследство на Варна и  Варненския регион от най-дълбока древност.





Скалните манастири по нашите земи 

По нашите земи са открити  останките на стотици скални църкви, скитове и килии. От тях в днешни дни действащ е само манастирът „Св.Димитър Басарбовски” до гр. Русе, а няколко други, сред които „Аладжа манастир”, манастирът „Св. Архангел Михаил” до с. Иваново, Русенско и др., са обявени за паметници на културата от национално значение и функционират като исторически резервати и музеи. Появата и разпространението на скалните манастири се свързва с появата и разпространението на християнството. Пещерната обител носи праисторическия спомен за лоното на Майката Природа, надеждно укритие от враждебните природни сили и е основен символ в най-важните християнски тайнства - Рождеството и Възкресението. 

Припомняме, че неотдавна Аладжа манастир попадна в американска класация на най-интересните, но подценени места в Европа, заедно със Созопол. Повече за класацията може да видите тук.
Загадъчният свят на Аладжа манастир Прегледан от rodnoto.bg на 2016-07-31T14:22:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.