Меню

Да си припомним олимпийските си успехи

След няколко дни (на 5 август 2016) започват Летните олимпийски игри в Рио. Общо 51 български спортисти ще представят страната ни на игрите тази година.

До момента България е спечелила общо 220 медала на Олимпийски игри. 


За пръв път България участва на Олимпиада през 1896. Тогава надпреварата е в Атина. Петима българи отпътуват за там - Тодор Йончев, Панайот Белев, Илия Пенчев, Димитър Илиев и Шарл Шампо. Спортистите ни пристигат на третия ден, но в надпреварата се включва само Шампо. Швейцарският учител се състезава в три индивидуални дисциплини на гимнастиката под името Шампоф. Той заема престижното пето място на прескок и така взима първите 2 точки за България. В крайното класиране страната ни е 11-а. 

Първото по-сериозно наше участие на олимпийски игри е през 1924 в Париж. Поканата към България идва лично от барон Пиер де Кубертен. За френската столица заминават 4-ма лекоатлети, седем колоездачи и двама състезатели по конен спорт (Владимир Стойчев и Крум Лекарски), както и футболният ни отбор. Генерал Стойчев се класира на престижното 11-о място в ездата от 99 участници.


Първият олимпийски медал България печели на игрите „Хелзинки ‘52” - бронз на боксьора Борис Георгиев – Моката. Тогава делегацията ни е от 63-ма състезатели, 9 от които са жени. Първото олимпийско злато идва 4 години по-късно на Никола Станчев (свободна борба) от „Мелбърн ‘56”. От Австралия нашите си тръгват с още 3 сребърни отличия (Димитър Добрев и Петко Сираков - кл. борба, и Юсеин Мехмедов - св. стил) и едно бронзово (футбол, мъже).

За едно от най-успешните представяния на българите се смята лятната олимпиада през 1980  в Москва. В руската столица нашите състезатели вземат 8 златни, 16 сребърни и 17 бронзови медала. Това е била и най-многобройната ни делегация в олимпийската история - с 271 спортисти.

Друг исторически успех страната ни завоюва на Летните игри в Сеул през 1988, където печелим най-голям брой златни медали. Там нашите състезатели завоюват 10 златни, 12 сребърни и 13 бронзови отличия. Тогава 182 спортисти се състезават за родината ни.

Борбата е най-успешният български спорт в олимпийската история. Борците ни са спечелили общо 68 медала, от които 16 златни. Следват щангите с 36 отличия (12 златни), леката атлетика с 18 (5 златни), боксът също е с 18 (4 златни), кану-каякът - 17 (4 златни), спортната стрелба - 16 (4 златни) и т.н.  

Гимнастикът Йордан Йовчев е абсолютен рекордьор по участия на летни игри в своя спорт – 6 участия. Най-доброто му постижение е среброто на халки от Атина 2004, има и бронз на земя и на халки от Сидни 2000.

Снимка: БОК
Да си припомним олимпийските си успехи Прегледан от rodnoto.bg на 2016-07-31T22:43:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.