Меню

Научете повече за момчето, което стана „Математик №1” в САЩ

Знаете ли, че най-добрият математик в един от най-престижните университети в Америка е българин? Неговото име е Иван Ценов, роден е в Царево и е студент в Бостънския университет „Тафтс“. Наградата си той получи в края на първата си година от обучението след номинация от професорите в катедра „Математика“ в университета. Иван е забелязан измежду останалите 8000 студенти, тъй като си е поставил амбициозната задача в рамките на четирите години от обучението си да завърши две бакалавърски степени - по математика и квантова физика плюс магистратура по математика. Още от втория семестър на първата година от обучението си Иван е взел един от най-трудните курсове от магистърската степен с  най-високата оценка А+. Вписан е в почетната листа на университета за високи академични постижения.

За високото си постижение Иван Ценов бе награден от кмета на Царево инж. Георги Лапчев с почетен плакет. Плакетът се връчва за изключителен принос, свързан с популяризирането на името на Община Царево, съобщават от там. 

За любовта към математиката и пътя до един от най-добрите университети в САЩ


Иван разказва, че стимул да се занимава по-задълбочено с математиката получава след 3-ти клас, когато получава първата си двойка точно по математика и не може да се примири с това. В пети клас кандидатства в математическата гимназия в Бургас, където е първи  по резултат сред учениците. Успоредно с това изучава пиано в Музикалното училище в Бургас. В 6-ти клас влиза в Националния отбор по математика и се явява на световно математическо състезание в Тайланд, откъдето се връща с бронзов медал. Печелил е награди и от множество национални и регионални математически състезания и музикални конкурси. Свирил е на много сцени и в Европа, както и в сградата на ООН във Виена. След 7-ми клас кандидатства в Американския колеж в София, където печели почетната Обербауер стипендия. След 12-ти клас е приет отново с пълна стипендия в университета „Тафтс“ в Бостън след положени 6 изпита с максимален резултат.

За българските корени и родния град

Иван казва, че обича Царево и независимо че се е обучавал в Бургас, София а вече и в Бостън, се гордее с родния си град и на всички нови приятели препоръчва да дойдат и да усетят уникалността му. При кандидатстването в университета е трябвало да напише 2 есета. И двете са свързани с Царево. Тук се събират цялото семейство и прекарват най-хубавите си моменти заедно. Много обичат да свирят с баща си  и тук с усмивка казва, че се извинява на съседите си, ако някога ги е притеснил с пианото или с китарата... С носталгия говори за любимия си дядо Никола, на когото мисли, че дължи наследствените си способности като математик. През всяка ваканция си идва в Царево, среща се с приятели. Радва се на всичко, което променя града към добро. 

За младите хора и плановете за бъдещето 

Преди 2 години по своя инициатива и със съдействието на директора на училището Иван провежда безплатен летен курс в Царево за деца с интереси към математиката. Впечатлен е, че дори да е ваканцията, курсът се посещава от около 20 деца. „Бяха много будни и интелигентни деца, идваха с желание и дори в края на курса ми подариха сувенири - чаша и бележник с надписи „Царево“ Пазя си ги“, казва с усмивка Иван. Мисли, че  това е един добър начин да се помага на младите хора в България.

В бъдеще Иван иска да се занимава с наука. Още от следващата година ще работи изследователска работа с един от професорите и вече има предложение. Съзнава, че в България трудно ще получи добри условия за това за в бъдеще, но си е обещал, че даже и да не е тук винаги и със всичко ще помага, особено на младите в България.  

Снимка: Община Царево

---------------
Последвай „България е моята родина“ във Facebook, за да научаваш още от позитивното и красивото в родината ни 
Научете повече за момчето, което стана „Математик №1” в САЩ Прегледан от rodnoto.bg на 2016-08-31T22:27:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.