Меню

Скалните рисунки на Магурата ще кандидатстват за ЮНЕСКО

Скоро България може да има още един обект в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. В момента тече подготовка за номинация за вписване в списъка на скалните рисунки от пещера Магурата. Пещера Магурата се намира до село Рабиша, северозападно от Белоградчик. Нейните уникални и загадъчни скални рисунки са отпреди повече от 7 хилядолетия и са с изобразени сакрални и ловни сцени.

Като част от инициативите за подготовката в началото на юли в Българския културен институт в Париж бе открита фотоизложба „Пещерата Магурата – легенди от праисторията“. 

„Художествената галерия в пещерата е забележителен образец на символичното художествено изразяване, уникален обект от изключителен научен, културен и художествен интерес”, коментира тогава заместник-министърът на културата доц. д-р Бони Петрунова. 


Предстои България да изготви кандидатура за вписване на скалните рисунки в Списъка на световното наследство. Работна група с участието на специалисти от различни научни области, община Белоградчик, Министерство на околната среда и водите и Министерство на културата, вече работи по тази задача. 


Към момента общо 9 материални обекта от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, включително 7 културни и 2 природни, се намират в България. Културните са Боянската църква, Ивановски скални църкви, Казанлъшката гробница, Мадарският конник, Старият град на Несебър, Рилският манастир и Свещарска гробница, а природните - Национален парк „Пирин“ и резерватът „Сребърна“. Нематериалните обекти в страната са хорът на Бистришките баби, нестинарството, традицията на производство на Чипровски килими и фестивалът Сурва.
Скалните рисунки на Магурата ще кандидатстват за ЮНЕСКО Прегледан от rodnoto.bg на 2016-08-03T11:34:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.