Меню

Фестивалът „Златна Българска Гайда“ гостува в София

Четвъртото издание на Националния фестивал за гайдарско майсторство „Златна Българска Гайда“, който по традиция се провежда в Копривщица, тази година идва в София.  На 3 и 4 септември 2016, солови изпълнители, групи, смесени състави, певци, танцьори и майстори на гайди ще се съберат на голямата поляна в Южния парк.  

Сутринта на 3 септември млади и стари гайдари ще свирят на джура и на каба гайда. Жури от техни колеги ще избере най добрите сред тях. 

На обяд ще започне Национален конкурс „Народен готвач на България“. Любители готвачи ще приготвят автентични български ястия със стари съдове на жив огън. Всички ястия ще бъдат продадени благотворително, а жури ще бъде публиката.

В късният следобед ще започне концертът на майсторите гайдари. А по заник слънце нестинари ще пресъздадат Нестинарско шествие с родови икони, носени от млади момчета. Върху жаравата ще се извие и Нестинарско хоро.

В рамките на фестивала ще се представи Пътуващ фермерски базар „Исторична и здравословна храна България“. Фермери и малки производители ще представят автентични и непознати храни. В Юнашката кухня ще се приготвят забравени бабини рецепти на живо. 

 „Музеят на хляба и традиционните храни“ ще организира работилница „Нарисувай ми питка“. За първи път ще се демонстрира как се рисува с Хлебна боя върху „Жив тракийски хляб“.

Денят ще завърши с концерт народна музика на живо и надиграване на състави от Копривщица и София

На 4 септември, рано сутринта, ще започне „Трети Балкански рекорд за най-голямата лютеница приготвена в една тава - 1650 кг.” Български домати, чушки, моркови и патладжани ще бъдат смлени на място и ще бъдат приготвени на жив огън в Юнашката тава.

Организатори на събитието са Фондация „Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България“ и Сдружение Деца с онкохематологични заболявания“. 

Входът за събитието е свободен.

Снимка: Златна Българска Гайда  
 
Фестивалът „Златна Българска Гайда“ гостува в София Прегледан от rodnoto.bg на 2016-08-23T22:12:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.