Меню

Едно приказно кътче в сърцето на Розовата долина


Кое е първото приказно място, за което се сещате в България? Замъкът в Равадиново? А знаете ли, че освен него в родината ни има и други приказни места и то такива, съхранили уникални за родината ни обичаи и традиции? Едно от тези места лежи в самото сърце на Розовата долина. Неговото име е Етнографски комплекс „Дамасцена“...


Непосредствено преди влизане в село Скобелево, на 4 км северно от главния път София-Бургас и на 10 км от Павел баня, се намира приказен Етнографски комплекс. Той е собственост на една от водещите български компании за производство на розово масло - „Дамасцена“.  




Комплексът смайва с вълшебната си розова градина, красив зелен парк, изящни беседки, цветни алеи, езеро с лебеди и богата етнографска сбирка от предмети от бита.



Една от най-интересните забележителности е старинна дестилерия, наречена „гюлапана“. Тя е направена така, както са се правели инсталациите за получаване на розово масло в Розовата долина още преди повече от 340 години. Благодарение на нея гостите на комплекса могат целогодишно да се запознаят с процеса на розоварене в духа на старата традиция. Близо до нея се намира съвременна работеща дестилерия и позволява директно да се наблюдава процеса на розоварене в сезона. 


Гостите на комплекса могат да опитат розово сладко, розов мед и гюлова ракия. Наред с това мястото открива пленителни гледки към Стара планина и Средна гора. 

Снимки: damascena.net

---------------
Последвай „България е моята родина“ във Facebook, за да научаваш още от позитивното и красивото в родината ни 
Едно приказно кътче в сърцето на Розовата долина Прегледан от rodnoto.bg на 2016-11-03T00:11:00+02:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.