Меню

Предстои Международният панаир на традиционните занаяти в Етъра

По традиция всяка година в началото на месец септември в Етнографски музей на открито „Етър” се събират майстори от близо и далеч, за да представят своите занаятчийски умения и уникалните си изделия пред многобройните посетители на Международния панаир на традиционните занаяти. 

Тазгодишното 14-то поред издание започва на 2 септември и ще продължи до 6 септември. В дните на Панаира ще има много изложби, надпревари, възстановки на народни обичаи, танци и песни. Ще участват над 120 родни и чуждестранни майстори.  

Посетителите ще се запознаят с редки текстилни техники, между които: шита дантела (кене), изработка на предмети от гайтан и украса на облекло с гайтан, изработване на плъсти, шарене на родопски терлици, традиционна везба, изработване на калоферска и брюкселска дантела,  предене и влачене на дарак, тъкане, оплитане на връзки за торби и цедилки, плетене на рогозки и други предмети от беленица, изработване на колани от мъниста, дантела фриволите и др.  

Майсторската надпревара тази година е „Тъкане на колани „на кори“. Преди две години този занаят бе обявен за един от шедьоврите на българското нематериално културно наследство. 


Организатори на Панаира са Министерство на културата, Община Габрово и Етнографски музей на открито „Етър”.   

Програмата на Панаира може да видите тук.   

Снимки: Етнографски музей на открито „Етър”

---------------
Последвай „България е моята родина“ във Facebook, за да научаваш още от позитивното и красивото в родината ни 
Предстои Международният панаир на традиционните занаяти в Етъра Прегледан от rodnoto.bg на 2016-09-01T00:50:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.