Меню

Отбелязваме Съединението на България

Днес, 6 септември 2016, отбелязваме 131 години от Съединение на Източна Румелия с Княжество България. Ден, белязал първия етап на националното обединение. Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември 1885, подкрепен от българския княз Александър I и ръководен от майор Данаил Николаев.

Дипломатическо и международно признание Съединението получава с българо-турската спогодба от 20 януари 1886 и Топханенския акт на Великите сили от 24 март 1886. В замяна на османското съгласие за персонална уния на Княжество България и Източна Румелия начело с българския княз България отстъпва на Османската империя Кърджалийска околия и Тъмръшките села. Сливането на Северна и Южна България е утвърдено окончателно с признаването на българската независимост през 1908-1909 година.

По повод празника днес входът в много музеи в София ще е безплатен.  Вход свободен обявиха Музеят за история на София, музеят под базиликата „Света София“, Галерия „Васка Емануилова“, парк-музей „Врана“ и Зоологическата градина. 

Много градове днес ще отбележат празника с концерти и военни почести.

Снимка: „Съединена България“ (литография от Николай Павлович)
Отбелязваме Съединението на България Прегледан от rodnoto.bg на 2016-09-06T00:01:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.