Меню

Духът на стара София


Днес, 6 септември 2016, входът в Музея за историята на София е безплатен по повод Съединението на България

В музея можем да научим какви са били домовете и облеклото на софиянци, културният живот и развлеченията, как са изглеждали софийските улици, държавните и общински институции. Музеят за историята на София работи с постоянна експозиция от септември 2015. Намира се на площад Бански 1 (в сградата на бившата Централна минерална баня). 

Постоянната експозиция е разположена в 8 зали, които хронологически обхващат периода от VI хил. пр. Хр. до 40-те год. на ХХ в. Залите са: Наследството на древността, Силата на духа, Династичната връзка със Западна Европа, Дворцовият кабинет, Софийската улица, Държавните и общински институции, Домът и облеклото на софиянци, Културен живот и развлечения.  


Над 120 хил. движими културни ценности могат да бъдат разгледани в музея. Сред тях са находки от археологически разкопки, монети, накити, старинни оръжия, облекла, ордени и медали, театрални и филмови плакати, оригинални документи и снимки, вещи на известни исторически личности, сред които княз Александър I, цар Фердинанд, Стефан Стамболов, Драган Цанков, Константин Стоилов и др., предмети от бита и ежедневието на софиянци, обединени във фондове и колекции.


Най-ранните експонати са от новокаменната епоха и са открити при археологически проучвания на неолитното селище в кв. „Слатина”.


Национално богатство са: златната тракийска купа от с. Казичене, фибули със злато и ахати от римската епоха, манофили от ХVІІІ век , „Златната каляска“ стил Луи ХVI, бюрото – подарък на цар Фердинанд от Ото фон Бисмарк и др.





Снимки: Музей за историята на София
Духът на стара София Прегледан от rodnoto.bg на 2016-09-06T12:00:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.