Меню

Предстоят Дельови празници в Златоград

За 15-та поредна година в Златоград ще се проведат Дельови празници, посветени на легендарния родопски герой Дельо войвода. Откриването е на 17 септември 2016. 

В празничните дни местни самодейци и популярни артисти ще забавляват  жителите и гостите на Златоград. На 23 септември ще има Родопска вечер в ресторант на открито ХоРеМаг „Родопи“ с типични за времето на ХоРеМаг-а ястия - мешана скара и боб с лютеница. На следващия ден - 24 септември, ще има възстановка „Един пазарен ден отпреди 100 години” в Етнографски Ареален Комплекс - Златоград.  Преоблечени като занаятчии, търговци и абаджии, фотографи и просто като купувачи и зевзеци, организатори и граждани ще пресъздадат истинската атмосфера на един пазарен ден от миналия век. 

Дельо хайдутин е една от културните емблеми на града. В представите на местните той е защитник на честта и правдата за бедни и онеправдани и християни, и мохамедани. Геройството му е възпято в народните песни, като най-известната от тях е Излел е Дельо хайдутин в изпълнение на Валя Балканска. През 1977 песента е включена в Златната плоча на Вояджър на американските космически апарати „Вояджър 2“ и „Вояджър 1“, като музикално послание от Земята към далечния космос.  

Предстоят Дельови празници в Златоград Прегледан от rodnoto.bg на 2016-09-13T00:26:00+03:00 Рейтинг: 5

Няма коментари:

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Copyright © 2016 Rodnoto. Предоставено от Blogger.